Informatii utile

Ce ar trebui sa stii despre acoperisuri

Ce materiale folosim?

Pentru o casă cu un acoperiș de 150 de mp se vor folosi aproximativ 3,6 mc de cherestea pentru astereală. Cantitatea de șipcă se calculează în general în felul următor: suprafața acoperișului X 4,5, și afli cantitatea lineară de șipcă necesară pentru a acoperiș. Între cele două se pun și 2 role de folie anticondens, iar la toate acestea se adaugă și 20 kg de cuie de 10 mm (nu de 8 mm!).

Costurile pentru șipcă sunt de circa 810 lei, iar pentru astereală costurile sunt de aproximativ 500 lei pentru un metru cub. Pentru exemplul pe care l-am luat, folia anticondens ar costa undeva la 460 de lei”, spune Irinel Drăghici, specialist în acoperișuri cu experiență de peste 15 ani.

Prețul pentru ţigla metalică este calculat la mp, iar în cazul accesoriior la metru linear.

Pentru un acoperiș de aproximativ 150 de mp, costul pentru ţigla metalică şi pentru restul accesoriilor este de 12.1oo  lei în total. Manopera pentru un acoperiş este de circa aprox. 4-5 euro/mp.

Acoperisuri din tigla metalica

În prezent, sistemele de acoperire a casei realizate din tigla metalica sunt printre cele mai răspândite în rândul construcțiilor rezidențiale. Aceasta are diverse aspecte, profile, culori etc., deci alegerea țiglei pentru acoperiș nu este chiar atât de ușor de făcut cum ar părea la prima vedere.

În continuare vă facem o mică introducere în informațiile esențiale pe care trebuie să le știe cineva când se pregătește să cumpere țiglă.

  • Referitor la grinzi, sunt indicate cele de 10/8 cm, 10/10 cm, 10/12 cm, 12/12 cm, dar nu mai mici de 10/8 cm sau 8/8 cm. Ele se montează pe dungă, adică cu dimensiunea de 10 (sau dimensiunea mai mare) în sus.
  • Pentru lați, sunt indicate dimensiunile de 5/3 cm, 4/3 cm, 4/2 cm, dar nu mai mici de 4/2 cm pentru că sistemul de prindere al țiglei este de aproximativ 2 cm, iar în dreptul grinzilor o să apară denivelări la montaj.
  • În afară de grinzile pe care se montează lații se mai folosesc și grinzi pentru război , grinzi pentru paiente (contrafise) și stâlpi.
  • Pentru siguranța acoperișului se mai folosesc și scoabe din fier beton la îmbinarea grinzilor mari.
  • Dacă se dorește montarea unor ferestre pe acoperiş, acestea se vor aplica înaintea țiglei metalice.
  • Peste folie și stinghiile de lemn se prind pe rând plăcile de țiglă metalică (de către montatori profesionişti).
  • Urmează accesoriile pentru acoperiş: coama, opritoarele de zăpadă, colţarele, jgheabul şi burlanele.

Din presa

Greutatea foarte scăzută, rezistenţa îndelungată, aspectul plăcut şi varietatea mare de culori, plus preţul scăzut şi faptul că este uşor de montat ar fi principalele avantaje se vede din pagina de Facebook a SvenDach AG, companie românească, condusă de un montator deși tânăr, cu multă experiență, după cum ne-a declarat Irinel Drăghici: ”Sunt de la 14 ani pe case, probabil că am acoperit pentru 1000 de case sau blocuri, am învățat meserie de la Sven, un neamț extrem de meticulos”.

Cei de la Sven Dach AG ne-au declarat că oricare dintre profilatorii români consacrați sunt ok, că tabla o cumpără din același loc, principalul furnizor de tablă prevopsită fiind ArcelorMittal. ”Noi lucram cu Wetterbest, Bilka sau Viking, toți dunt ok, important e să pui tabla bine, producătorii sau profilatorii au grijă de restul” crede Drăghici.